Vrijwilligers

Vrijwilligers

Om van de komende Veluweloop ook weer een geslaagd evenement te maken, kunnen we niet zonder de hulp van veel vrijwilligers. Vooral op de dag van de loop kunnen we veel mensen gebruiken, maar ook de dagen ervoor en de dag erna vervullen de vrijwilligers een sleutelrol. Uiteraard word je tijdens het werk voorzien van snacks en waar van toepassing lunch en avondeten. Bekijk de verschillende functies per dag en meld je aan via het vrijwilligersformulier hiernaast.

 

Woensdag/donderdag

In de week voorafgaand aan de Veluweloop worden er al veel goederen geleverd en materialen naar de Bongerd getransporteerd en geordend. De werkzaamheden waarbij vrijwilligers kunnen helpen zijn wisselend en tot kort van tevoren moeilijk aan te geven; je kan hierbij denken aan transporteren van goederen, laden/lossen, het ordenen van de instructie mappen en tijdchips in de lopers hesjes naaien. De tijden waarop wordt gewerkt zijn ook ieder jaar variabel. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat we je hulp van 18:00-23:00 het hardst nodig hebben plus nog een aantal andere momenten op de dag.

 

Vrijdag

Op de vrijdag zijn er een aantal duidelijke taken te onderscheiden. De duur van de taken loopt uiteen van 1,5 tot 6 uur en de taken zijn vaak goed te combineren. In het vrijwilligersformulier kun je niet apart aangeven waarbij je wilt helpen, maar dit kun je wel aangeven bij de opmerkingen.

 

Routefietsers op vrijdag

Als je op de dag zelf loopt, kun je de vrijdag van tevoren de route alvast verkennen en meehelpen met het uitzetten van de route. In tweetallen wordt op mountainbikes een gedeelte van de route gefietst waarbij er na elke etappe herbevoorrading van routebordjes en proviand plaatsvindt. Hierbij zijn er dus ook chauffeurs nodig die bij voorkeur enige routekennis hebben.

 

Catering

’s Ochtends worden de boodschappen opgehaald en ingekocht. Vervolgens worden de lunchpakketten voor vrijwilligers klaargemaakt en wordt het overige eten en drinken over de herstartpunten verdeeld.

 

Uitgiftebalies

De vrijwilligerstassen en de ploegleidertassen worden gevuld met de juiste informatie. Je zorgt ervoor dat de volgende ochtend iedereen binnen korte tijd de juiste tas te pakken heeft en het juiste aantal eet-, bus- en fietsbonnen is meegeleverd. Het is vrij eenvoudig werk waardoor er ruimte is voor muziek en veel gezelligheid.

 

Zaterdag: de dag van de Veluweloop

Zaterdag is natuurlijk de grote dag waarbij er dan ook de meeste vrijwilligers nodig zijn. Of je nou graag een busje of motor rondrijdt, iedereen voorziet van voldoende eten, in een vrachtwagen dranghekken wil lossen of midden in de natuur de finish mee wilt maken, er zit voor iedereen wat leuks bij. Uiteraard ontvang je een lunchpakket, vrijwilligersshirt en diner en achteraf kun je genieten van een welverdiend feestje. Hieronder volgt een overzicht van de taken, maar dit is zeker niet alles alomvattend. Binnen de verschillende medewerkersgroepen zijn er altijd een of twee coördinatoren. Als het je leuk lijkt om zelf de touwtjes in handen te nemen en je al wat langer vrijwilliger bent bij de Veluweloop, kun je dit bij de opmerkingen in het inschrijfformulier aangeven.

 

Wedstrijdfietsers

Gewapend met een mountainbike en routebordjes bekijk je de route van de Veluweloop eens van een andere kant. Er zijn verschillende typen wedstrijdfietsers: je kunt de route voor de lopers uit controleren, tussen de lopers meefietsen of er iets relaxter achteraan fietsen en alle routebordjes verzamelen als iedereen langs is geweest.

 

Verkeersregelaars

Houd je wel van een ritje over de Veluwe? Dan is deze functie misschien iets voor jou! Na een instructie voor verkeersregelaar heb je de bevoegdheid om ervoor te zorgen dat de deelnemers veilig een weg kunnen oversteken, een belangrijke functie. Ondertussen geniet je van de omgeving en kun je de wedstrijd van dichtbij volgen. Deze functie wordt doorgaans gevuld door motorbezitters, maar kan ook worden uitgevoerd met een auto. Onkosten worden op kilometerbasis vergoed.

 

Wisselpuntploeg

Benieuwd naar de tijdregistratie voor individuele lopers per wisselpunt? Met zijn zessen tot achten beman je een wisselpunt. Deze functie leent zich dan ook perfect om met een groep vrienden te doen. Individueel aanmelden kan ook, dan delen wij je in bij een groep. Als ploeg krijg je twee of drie wisselpunten voor je rekening waar je de binnenkomende lopers klokt. Een leuke functie die zich midden in de natuur in het heetst van de strijd afspeelt.

 

Opbouw (her)startpunten

’s Ochtends vroeg kom je in alle rust als een van de eerste aan op het sportcentrum om alles klaar te zetten en ervoor te zorgen dat iedereen zijn spullen kan ontvangen. Je bent onder andere bezig met de indeling van de herstart; vlaggen opgehangen, muziek aansluiten, soep en koffie klaarmaken en fietsen en tassen uitgeven. Iedereen begint samen op de Bongerd en als alles is opgebouwd, vertrekt een deel van de vrijwilligers om te helpen bij de opbouw en catering op herstartpunt Vredenoord. Degene die achterblijven hebben vrij snel het rijk voor zich alleen waardoor ze alles rustig kunnen opruimen en weer klaarzetten voor de finish, het diner en de prijsuitreiking.  Deze functie is ook op te splitsen in verschillende dagdelen en daardoor prima te combineren als je zelf meedoet of om een andere reden niet de hele dag beschikbaar bent.

 

Centrale post

Een goede communicatie tussen de verschillende posten binnen de Veluweloop is misschien wel het belangrijkste van de hele loop. Heb je stalen zenuwen en een goed brein om een chaotische situatie uit de knoop te praten: wees welkom!

 

Fotografie

Ook wel eens zo'n moment gehad waarop je dacht: had ik nu maar een fototoestel bij me!? We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste fotografen en filmtechnici om de mooiste momenten tijdens de Veluweloop vast te leggen. Je kan hierbij zelf rondfietsen, maar vaak zijn er ook nog plekken over in de wisselpuntploegen en kun je daarbij meerijden. De foto’s kunnen meteen na afloop op deze site worden gepubliceerd. Kijk ook eens naar de mooie plaatjes van vorig jaar, dan weet je wat je tegen kunt komen.

 

Zondag

Vanaf tien uur wordt er druk gewerkt om alles op te ruimen. Er worden vooral materialen geordend en bussen ingeladen. Verder zijn de taken flexibel en lastig van tevoren aan te geven.