Over de Veluweloop

Over de Veluweloop

De Veluweloop is een groen breedtesportevenement met een groot recreatief karakter. Deze estafetteloop is ontstaan in Wageningen en loopt van Wageningen via de Posbank weer terug naar Wageningen. Daarbij wordt zo veel mogelijk over groene paden gelopen.

De estafetteloop bestaat uit 12 verschillende etappes: 6 vrouwen- en 6 mannenetappes, met een totale lengte van ongeveer 90 km, die elke ploeg moet afleggen.

Elke loper wordt begeleid door een fietser, een ander lid van dezelfde ploeg. Per etappe is er één lid van elke ploeg actief als loper, zodat zich op de looproute steeds evenveel lopers als teams bevinden. Op verschillende plaatsen zijn wisselpunten waar de lopers het “stokje” doorgeven aan een volgende ploeggenoot. Het stokje is in dit geval een speciaal hesje met het ploegnummer en een chip voor tijdregistratie. Na 4 etappes wordt er een tussentijdse finish gehouden. Op deze locatie verzamelen de ploegen zich voor een pauze. Na een herstart en 3 etappes volgt er weer een tussentijdse finish, waar de ploegen weer van een rustmoment kunnen genieten. Daarna loopt de route weer terug naar Wageningen waar iedereen vlak voor de laatste etappe nog eenmaal verzamelt bij de laatste herstart locatie. De finish is op de atletiekbaan van de Bongerd in Wageningen. Hier valt de definitieve ontknoping en wacht de lopers een feestelijk onthaal door ploeggenoten en andere toeschouwers. Op het finishterrein is voldoende kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Een gezamenlijke maaltijd na afloop (alleen te reserveren via voorinschrijving) met aansluitend de prijsuitreiking en het feest maken deze dag compleet. Het is zelfs nog mogelijk om te overnachten in je tentje op het terrein.

Als ploeg kun je je inschrijven als fiets- óf autoploeg. Het vervoer tijdens de wedstrijd naar de diverse wisselpunten vindt dan respectievelijk plaats met de fiets of met maximaal twee auto’s of busjes. Voor beide vervoersvormen zijn er afzonderlijke routes, uiteraard anders dan de looproute.