Over de Veluweloop

Over de Veluweloop

De Veluweloop is een groen breedtesportevenement met een groot recreatief karakter. Deze estafetteloop is ontstaan in Wageningen en loopt van Wageningen via de Posbank weer terug naar Wageningen. Daarbij wordt zo veel mogelijk over groene paden gelopen.

De estafetteloop bestaat uit 12 verschillende etappes: 5 vrouwen- en 7 mannenetappes, met een totale lengte van ongeveer 90 km, die elke ploeg moet afleggen.

Elke loper wordt begeleid door een fietser. Per etappe is er één lid van elke ploeg actief als loper, zodat zich op de looproute steeds evenveel lopers als teams bevinden. Op verschillende plaatsen zijn wisselpunten ingericht waarbij de lopers het stokje (in dit geval een speciaal hesje met ploegnummer en chip voor tijdregistratie) doorgeven aan een volgende ploeggenoot. Na 4 etappes wordt er een tussentijdse finish gehouden. Op deze locatie verzamelen de ploegen zich voor een pauze. Na een herstart en 3 etappes volgt er weer een tussentijdse finish, waar de ploegen weer van een rustmoment kunnen genieten. Daarna gaat het weer terug naar Wageningen waar we vlak voor de laatste etappe nog eenmaal verzamelen bij de laatste herstart locatie. De finish is op de atletiekbaan van de Bongerd in Wageningen. Hier valt de definitieve ontknoping en wacht de lopers een feestelijk onthaal door ploeggenoten en andere toeschouwers. Op het finishterrein is voldoende kleed- en douchegelegenheid aanwezig. Een gezamenlijke maaltijd na afloop (alleen te reserveren via voorinschrijving) met aansluitend prijsuitreiking en het feest maken deze dag compleet. Het is zelfs nog mogelijk om te overnachten in je tentje op het terrein.

Als ploeg kun je je inschrijven als fietsploeg: het vervoer tijdens de wedstrijd naar de diverse wisselpunten geschiedt met de fiets; of als auto-ploeg: het vervoer naar de wisselpunten wordt afgelegd met maximaal 2 auto’s of busjes. Voor beide vervoersvormen zijn er afzonderlijke routes, uiteraard anders dan de looproute.