Arthur Mol

Rector Magnificus Wageningen Universiteit en Research centre

Arthur Mol

Arthur Mol

De Veluweloop is al decennia lang een begrip voor studenten en afgestudeerden van onze universiteit. Vele generaties studenten hebben – tijdens ons honderdjarig bestaan – in hun teams over de paden en wegen van de Veluwe gelopen. Het is zonder enige twijfel de groenste recreatieve estafetteloop van Nederland. Hoe kan het ook anders voor een sportief evenement dat begint en eindigt op het sportcomplex van Wageningen University & Research, een van de meest groene en duurzame kennisinstellingen ter wereld. Dat blijkt niet alleen uit de wetenschappelijke rankings op het gebied van landbouw- en milieuwetenschappen, maar ook uit rankings die bekijken hoe WUR het doet in haar (groene) bedrijfsvoering.

We weten allemaal dat we gezond moeten eten en dat we voldoende moeten bewegen, maar er is een verschil tussen weten en doen. En we weten ook allemaal hoe lastig het is om een gezonde levensstijl vol te houden. Een evenement als de Veluweloop met haar prachtige parcours door de vrije natuur verleidt en stimuleert tot een gezonde levensstijl: je werkt met je team naar het evenement toe en op de dag zelf wordt je ongetwijfeld gestimuleerd door de honderden andere, ervaren en minder ervaren, lopers. In zo’n gezelschap wil je natuurlijk goed voor de dag komen, al geldt hier ook zeker: meedoen is minstens zo belangrijk als winnen. Het succesvol afronden van het parcours is al een beloning op zich.

Dat betekent dat wie alleen lekker wil meelopen zich niet buitengesloten hoeft te voelen. Een stimulerend evenement, waaraan veel van onze afgestudeerden niet alleen met liefde terugdenken, maar waarvoor ze ook vaak – met hun oude teams of met een team van huidige collega’s – terugkomen. Het is een ontmoeting tussen alle generaties Wageningers.

Wat ik ook prachtig vind is dat de organisatie er weer voor heeft gekozen het Anne van den Ban fonds te ondersteunen. Dat stemt mij natuurlijk buitengewoon tevreden. Het fonds, beheerd door het Universiteitsfonds Wageningen, stelt studenten uit ontwikkelingslanden in staat om met een beurs een opleiding aan Wageningen University te volgen en af te ronden. Jonge mensen uit minder bedeelde regio’s krijgen zo – al jarenlang – toegang tot onze wetenschappelijke kennis. Ze werken niet alleen aan hun eigen carrière, maar nemen de kennis, methoden en inzichten ook weer mee naar hun eigen land. Op deze wijze dragen ze bij aan onze missie om de kwaliteit van leven wereldwijd op een hoger plan te brengen.

Ik ben er als rector trots op dat onze mensen, want er zijn veel studenten en medewerkers bij de organisatie betrokken, jaar in jaar uit in staat zijn gebleken dit evenement te organiseren.

Ik wens alle deelnemers veel plezier en veel succes tijdens deze 38ste editie van de Veluweloop, van onze Veluweloop.

Arthur Mol

Terug naar Ambassadeurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *