Simon Vroemen

Europees recordhouder 3000m steeple chase, tweevoudig Olympisch finalist 3000m steeple chase en 15-voudig Nederlands kampioen steeple chase

Simon Vroemen

Simon Vroemen

Jubileum

Het is dit jaar al weer de 35e keer dat de Veluweloop georganiseerd wordt. Wat een mijlpaal. Vijfendertig jaar geleden was ik 11 jaar oud. Oei, normaal gesproken was ik gewend dingen te kunnen schrijven als “toen was ik nog niet geboren”, maar nu was ik dus al 11 jaar oud tijdens de eerste Veluweloop. Je wordt ouder, Simon.

De Veluweloop begon dus in 1980, als ik goed terug reken. Ik vraag me af wat alle lopers van de Veluweloop zich nog herinneren van die tijd, en de jaren erna dat de Veluweloop is blijven bestaan. Laat ik me beperken tot de lustrum jaren. Een klein overzicht:

1981: Griekenland wordt het 10e volwaardige lid van de Europese Gemeenschap. Tsja, we weten allemaal hoe dat is afgelopen…… En Anita Meijer scoort met “Why tell me why” de meest verkochte single van Nederland. De Jonge Honden deden toen nog niet mee aan de Veluweloop.

1985: Onder barre omstandigheden wordt de halve marathon van Egmond bij de mannen gewonnen door Peter Rusman, en bij de vrouwen door zijn vrouw Wilma. Helaas zou Peter vroegtijdig overlijden. En Joop Zoetemelk wordt op 38-jarige leeftijd wereldkampioen wielrennen. Nog steeds geen Jonge Honden in Wageningen.

1990: Meer dan tweehonderdduizend West- en OOst-Duitsers vieren nieuwjaar bij de Brandenburger Tor, die in December 1989 was geopend. En Ayrton Senna wordt wereldkampioen formulae 1. Ook hij zal enkele jaren later overlijden door een crash. De Jonge Honden hebben hun intrek in Wageningen genomen, en doen als Tartlétos 1 mee aan de Veluweloop – ik neem aan dat ze gewonnen hebben……tsja….

1995: De Nederlandse Spoorwegen worden opgesplitst in een rail-tak en een vervoers-tak. Zeg maar het begin van alle OV-ellende. Miguel Indurain wint zijn vijfde Tour de France – hij was uiteraard wel “schoon”. De Jonge Honden hebben Wageningen nu wel verlaten en verslaan voor het eerst de Blaaskaken.

2000: In Nederland wordt het boordeelverbod opgeheven. De Jonge Honden hebben, in tegenstelling tot de Blaaskaken, een afgevaardigde atleet op de Olympische Spelen in Sydney. Ondanks de afwezigheid van deze atleet op de Veluweloop verslaan de Jonge Honden de Blaaskaken weer.

2005: Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. de Airbus A380, wordt onthuld. Voor het eerst brengt een Russische president, Vladimir Poetin, een bezoek aan Nederland. Tsja, we weten allemaal hoe die relatie afliep….. De Tartlétos Galliërs winnen de Veluweloop, voor Tartlétos 1. De Jonge Honden verslaan de Blaaskaken, maar dat is eigenlijk al lang geen nieuws meer…..

2010: Barack Obama belooft de NASA een reis naar Mars tegen 2030 – een boute uitspraak voor een land dat niet eens meer zijn eigen raketten kan vliegen naar het internationale ruimtestation. Een paar maanden na de 30e Veluweloop, waarin de Blaaskaken overigens verslagen warden door de Jonge Honden, beleven Nederland en België een witte kerst.

2015: Pilsen wordt culturele hoofdstad van Europa. Altijd al geweten dat bier drinken cultuur is. De 40ste hittegolf teistert Nederland enige weken voordat de heftigste zomerstorm sinds het begin van de metingen over Nederland raast. De Veluweloop gaat gewoon door.

Ik ben benieuwd wie er dit jaar zal winnen; de uitslag tussen de Jonge Honden en de Blaaskaken staat, lijkt me, bij voorbaat al vast. Maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet om; de Veluweloop is vooral gezelligheid en genieten van de natuur.

Iedereen veel hardloop plezier toegewenst. Op naar het volgende jubileum!

Terug naar Ambassadeurs.

Één reactie op Simon Vroemen

 1. Henk Gommer schreef:

  Tja het is duidelijk dat Simon inclusief de rest van de jonge honden op hun lauweren is gaan rusten. Dat mag, maar wij zijn nog niet zover:

  Uitslag 35e Veluweloop:
  9 Ir. Blaaskaak 6:37:35

  11 De Jonge Honden 6:42:42

  Succes volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *